Viimeisintä tietoa implantteihin liittyvästä imusolusyövästä

Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymfooma (BIA-ALCL)

1990-luvun loppupuolella raportoitiin ensimmäiset erittäin harvinaiset rintaimplanttien yhteydessä esiintyneet imusolusyövät (BIA-ALCL; Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymfooma). Myöhemmin esiintyvyydeksi arvioitiin 10/1.000.000 naista. Viime vuosina luvut ovat tarkentuneet ja riski liittyy korkeampana (1/3.000, yli puolet tapauksista) makrokarhennettuihin silikoni-implantteihin (McGhan, Natrelle), jotka menettivät CE-merkintänsä ja jakelulupansa vuodenvaihteessa 2018-2019. Näitä implantteja on Suomessa käytetty noin 30.000. Muilla mikrokarhennetuilla silikoni-implanteilla riskin katsotaan olevan 1/60.000-100.000. Silikoni-implantteja on yli 30 miljoonalla naisella maailmassa. BIA-ALCL tapauksia on todettu noin 700 ja näistä kuolemaan johtaneita tapauksia on ollut 18. Suomessa on todettu 10 tapausta.

BIA-ALCL ei ole rintasyöpä vaan harvinainen imusolusyöpä, jolla on hyvä ennuste. Hoitona on pääosin implanttien ja kapselin poisto. Joskus annetaan myös muita hoitoja. Taudin syntymisen syy on epäselvä. Yksi teoria liittyy paksuuntuneen kapselin ja kapselikovettuman syntyyn. Makrokarhennetuilla implanteilla on ollut todettavissa myös ns. tuplakapselimuodostusta. Taustalla on makrokarhennetun pinnan aiheuttaman mekaaninen ärsyke ja samanaikainen bakteerien tai niiden osien voimistama vierasesinereaktio (tulehduksellinen tila). Oikea implanttivalinta, asianmukainen pehmytkudossuunnittelu, täsmällinen ja mahdollisimman vähän kudosvauriota aiheuttava kirurginen tekniikkaa sekä antibioottihuuhtelu ovat avainasemassa kapselikovettuman ehkäisyssä. Nämä kaikki seikat on huomioitu ja toteutettu meillä toteutetuissa leikkauksissa jo usean vuoden ajan.

BIA-ALCL tyypillinen oire on toisen rinnan nopea ja voimakas turpoaminen 6-8 vuotta leikkauksesta. Ensivaiheen tutkimukset ovat rintojen ultraääni ja kapselinesteestä otetut solunäytteet. Lopullisesti diagnoosi varmistuu otetuista kapselinäytteistä. Pelkällä kuvantamisella ei voi tautia vahvistaa tai poissulkea tautia. Implantin ja kapselin poisto sekä seuranta riittävät useimmissa tapauksissa hoidoksi.

13.2.2019 Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys ja Suomen Kirurgiyhdistyksen rintarauhaskirurginen sektio järjesti Töölön sairaalassa symposiumin viimeisimmän BIA-ALCL tiedon läpikäymiseksi. Paikalla oli myös valvovan viranomaisen (Valvira) edustaja. Nykytiedon mukaan makrokarhennetuja (McGhan/Natrelle) implantteja ei tarvitse poistaa, seuranta riittää. Säännölliset käynnit (kahden vuoden välein) leikanneella plastiikkakirurgilla ja ultraäänikontrollit ovat keskeisiä. Mikäli rinta turpoaa nopealla aikataululla, ovat tarkemmat tutkimukset tarpeen kiireellisellä aikataululla. Mikrokarhennettuja ja sileitä silikoni-implantteja voi käyttää aikaisempaan tapaan, jälkimmäiset katsotaan turvallisimmiksi koskien BIA-ALCL riskiä eli se on käytännössä samalla tasolla kuin naisilla, joilla ei ole implantteja.