fbpx

Abdominoplastia – huomioitavat 5 seikkaa

Vatsanpeitteet saattavat menettää muotoaan mm. raskauteen ja merkittävään painonpudotukseen liittyen. Huomattavasti venyttyessään iho menettää pysyvästi osan luontaisesta kimmoisuudestaan eikä aina jaksa palautua entisiin mittoihinsa. Vartalon iholle saattaa jäädä myös venytysarpia. Lisäksi vatsalihasten erkanema (diastasis recti) saattaa vaikuttaa olennaisesti vatsan muotoon – jopa enemmän kuin ylimääräinen iho.

Abdominoplastian (vatsan muodonkorjausleikkaus) yksilöllisessä suunnitteluarviossa arvioidaan useita
asioita. Alla viisi tärkeintä.

  1. Ylimääräisen ihon poisto. Abdominoplastiassa poistetaan ylimääräinen löysä ja roikkuva iho alavatsalta, navan alapuoliselta alueelta. Vatsanpeitteitä kiristetään alaspäin niin, että häivyttyvä arpi sijoitetaan ja piilotetaan pikkuhousurajaan.
  2. Muotoileva rasvaimu. Abdominoplastian yhteydessä erityisesti ylävatsaa ja vyötärölinjaa voidaan muotoilla samalla rasvaimulla. Tavallisesti se kannattaakin liittää osaksi toimenpidettä. Rasvaimua ei voi kuitenkaan tehdä liian laajalti, koska ihon verenkiertoriskit lisääntyvät silloin liikaa. Täydentävä rasvaimu voidaan tarvittaessa tehdä muutama kuukausi abdominoplastiasta
  3. Vatsalihasten erkauman korjaus. Mikäli vatsalihakset ovat erkaantuneet toiminnallisesti (normaali jännityksessä seisten) yli 2-3 cm, kannattaa abdominoplastian yhteydessä harkita vatsalihasten erkauman korjausta esteettisistä syistä, koska pelkkä ihonpoisto tai rasvaimu ei poista kuperaa muotoa. Mikäli vatsalihasten erkauma on useita cm, yhteenompelu on suositeltavaa jo useimmiten toiminnallisistakin syistä (selkäkipu, epävakausoireet, korsetin hallintavaikeus). Samalla korjataan myös mahdollinen napatyrä. Vatsalihasten erkaumalla ja tyrällä onkin sama taustalla oleva syy – kudosten venytyksen ja vatsaontelon sisäisen paineen aiheuttama sidekudoksen periksianto, joka ei ole korjaantunut riittävästi. Vatsalihasten erkauma voidaankin ajatella vatsan etuseinämän oireiseksi kudospullistumaksi (ventraaliprotrusio) vaikka ei varsinainen tyrä (ventraalihernia) olekaan.
  4. Häpykummun kohotus. Häpykumpu on osa vatsanpeitteitä ja venyttyy tai laskeutuu yhtä lailla raskauden tai painonnousun myötä. Häpykummun kohotus ja ripustus on olennainen osa abdominoplastian esteettistä lopputulosta. Korostuneesta häpykummun laskeumasta voi aiheutua myös ihorikkoa hankautumisen seurauksena.
  5. Navan muotoilu. Abdominoplastiassa napa pujotetaan ja ommellaan uuteen reikään vatsanpeitteissä. Samalla napasuppiloa pienennetään ja lyhennetään sekä kiinnitetään tarpeen mukaan syväkalvoon, jolloin muodostuu luonnollinen napakuoppa. Tavoitteena on pieni, aavistuksen pystysoikea napakuoppa, jossa vaalenevat arvet häivyttyvät muutama mm napakuopan sisään.

Abdominoplastiaan kuuluu siis useita tärkeitä huomioitavia seikkoja, jotka tulee huomioida leikkausta suunniteltaessa ja toteutettaessa. Yksilöllisen, tarkan ja kattavan suunnitelman saat plastiikkakirurgin arviovastaanottokäynnillä.

Jaa:

Lisää kirjoituksia

Lähetä meille kysymys