fbpx

Botuliinihoidon monet mahdollisuudet – muutakin kuin vain ryppyjen hoitoa

Botuliinihoito (Botox) on yleinen ja suosittu hoito, joka perustuu botuliinitoksiini-nimiseen proteiinin vaikutuksiin. Hoito tunnetaan yleisesti paremmin kauppanimellä Botox. Botuliinihoitoa käytetään esteettisessä mielessä ryppyjen ja juonteiden vähentämiseen kasvoilla, erityisesti otsassa (vaakajuonteet), kulmien välissä (Sibeliusuurteet, huoliryppy, glabella) silmien ympärillä (naururypyt, harakanvarpaat, crow’s feet).

Botuliinitoksiini toimii estämällä hermoimpulssien siirtymistä lihaksiin, mikä johtaa lihasten liikkeen vaimentumiseen ja rentoutumiseen. Tämä puolestaan vähentää ihon poimuuntumista ja laskostumista, mikä estää ryppyjen muodostumista. Botuliinihoidon vaikutus on väliaikainen ja asteittain poistuva. Vaikutukset kestävät yleensä muutaman kuukauden ajan, minkä jälkeen hoito voidaan toistaa. Ylläpidettäessä hoitoa kohdelihas myös surkastuu jonkin verran, mikä toisaalta voimistaa ja pidentää uuden hoidon vaikutuksia ja se tulee ottaa huomioon uusintahoidossa.

Onkin tärkeää, että botuliinihoidon suorittaa ammattitaitoinen ja koulutettu terveydenhuoltoalan ammattilainen (lääkäri tai sairaanhoitaja). Sairaanhoitajalla on lupa pistää botuliinia vain lääkärikeskuksessa (terveydenhuollon toimintayksikössä) lääkärin valvonnan alaisena. Liian suuret määrät tai virheelliset botuliinipistokset voivat johtaa ei-toivottuihin sivuvaikutuksiin, kuten lihasten heikkouteen tai kasvojen epäsymmetriaan. Tyypillisiä tällaisia vaikutuksia ovat esim. kulmakarvojen raskaaksi käyminen otsalihaksen pistoksissa tai hymyn vinous suunympärysalueen pistoksissa.

Esteettiset botuliinipistokset

Otsan vaakajuonteet

Botuliinilla on mahdollista vaimentaa ja rentouttaa otsalihaksen toimintaa, mikä pehmentää ja häivyttää otsan vaakajuonteita. Liian suuret annokset tai otsalihaksen täydellinen toiminnan ns. jäädyttäminen voi johtaa kulmakarvojen putoamiseen ja raskaaksi käymiseen, mikä ei ole esteettisesti suotuisaa. Yhdistämällä otsan pistoksiin ns. keventävät botuliinipistokset Sibelius- ja naururyppyalueelle sekä kulmakarvojen kaaren alle (kts. alla), voidaan tätä riskiä vähentää.

Sibeliusalue (huoliryppy, glabella)

Sibeliusaluetta hoitamalla saadaan silotettua poikittaisuurteita kulmakarvojen välissä. Ryppyjen häviämisen lisäksi tämä vähentää epäsuotuisaa sosiaalista viestintää (vihaisuus, huoli), jota kulmien tahaton kurtistelu voi aiheuttaa.  Kolmanneksi hoito keventää kulmakarvojen sisäosaa, koska alueen lihasten kulmakarvoja alaspäin vetävä voima vähenee huomattavasti. Tämä taas vähentää kulmakarvoja ylöspäin nostavan otsalihaksen työtä, jolloin katse muuttuu avonaisemmaksi ja piristyy.

Naururypyt (harakanvarpaat, crow’s feet)

Rengasmaista silmäympäryslihasta rentouttamalla voidaan pehmentää ja vähentää naururyppyjen muodostumista. Hoito keventää myös kulmakarvan ulko-osaa (häntää), koska silmänympäryslihaksen alaspäin vetävä voima vähenee ja otsalihaksen ulko-osan kulmakarvaa nostava työ helpottuu, samaan tapaa kuin otsalihaksen sisäosassa Sibeliusaluetta hoidettassa. Hännän ja kulmakarvan kaaren kevennysvaikutusta voidaan edelleen tehostaa kulmakarvan kaaren alaisella pistoksella. Silmän alla olevien naururyppyjen hoidon suhteen tulee olla varovainen, koska silmänympäryslihas tukee alaluomen alla olevaa rasvaa. Liika rentoutus voi aiheuttaa alaluomiin epäsuotuisan rasvapullotuksen. Useimmiten riittää varsinaisen naururyppyalueen ja alaluomen rajapinnan alueen kevyt varovainen pehmennys tarkasti kohdennetulla botuliinipistoksella.

Nenärypyt (bunny lines)

Korostuneita nenäryppyjä voi pehmentää ja silottaa botuliinipistoksilla, erityisesti Sibeliusalueen hoidon yhteydessä, jolloin kontrastipinta Sibeliusalueeseen paranee. Samalla saadaan vähennettyä tahatonta epäsuotuisaa sosiaalista nenän nyrpistelyä.

Suunympärysrypyt (ns.tupakkarypyt)

Suunympäryslihas on rakenteeltaan samanlainen kehämäinen lihas kuin silmänympäryslihas, mutta se kiinnittyy ympäristön pehmytkudoksiin (lihakset ja sidokset) toisin kuin silmänympäryslihas (pääosin luuhun). Tämän vuoksi lihaksen toiminta on paljon herkempää ja alueelle kehittyy helpommin epäsymmetrioita tai epäsuotuisaa toiminnanvajausta, minkä vuoksi annokset ovat pienempiä ja vaikutusajat lyhyempiä (maksimissaan pari kuukautta). Lisäksi kudosten oheneminen ja kollageenin heikentyminen vaikuttaa enemmän siihen, kuinka uurteet ja juonteet häivyttyvät. Tämän vuoksi kollageeni- eli biostimulaatio on olennainen lisä hoitoa.

Lip Flip

Ylähuulen kääntäminen esiin toiminnallisesti botuliinipistoksella on mahdollista, mutta annosten tulee olla riittävän maltillisia, jotta ei aiheuteta epäsuotuisia toiminnallisia häiriöitä (epäsymmetriat, huulten lihasten heikkous). Botuliinipistokset ovat hyvin samankaltaisia kuin suunympärysryppyjen hoidossa.

Ienhymyn vähentäminen

Voimakas hymylihasten (suupieliä nostavat lihaskset) toiminta saattaa nostaa ylähuulta tarpeettoman ylös paljastaen ylähampaiden lisäksi myös ikeniä. Samalla myös ylähuuli usein pingottuu ohuemmaksi. Ilmiötä voi rauhoittaa botuliinipistoksilla. Yhdistäminen Lip Flip pistoksiin on useimmiten tarpeen. Maltillinen ja oikea annostus on keskeistä, koska suuympäryslihasten luonnollinen kokonaistoiminta tulee säilyttää.   

Suupielten kevennys

Suupielten alaspäin kääntyminen saa aikaan väsyneen tai murjottavan ilmeen. Toisilla on tapana vetää suupieliä alaspäin ilmehtiessä ja tämä antaa tahattoman epäsuotuisan sosiaalisen viestin. Botulinipistoksilla ilmiötä on mahdollista vähentää ja suupieliä kohottaa/keventää. Samalla ylähampaiden hymy tulee paremmin esiin. Maltillinen ja oikea annostus on jälleen keskeistä, koska suuympäryslihasten luonnollinen toiminta tulee säilyttää.   

Leukarypyn siloitus

Joillakin leuan päällä oleva Mentalislihas on yliaktiivinen ja vahvistunut aiheuttaen leuankärjen voimakkaan kurtistumisen, ns. appelsiinikuori-ilmiön/-muodostuman. Tätä voi turvallisesti rauhoittaa ja silottaa botuliinipistoksella. Mikäli leuan kärki on lyhyt, hoitoon on järkevä yhdistää täyteainehoito, koska lihaksen rauhoittuminen vähentää tilavuutta tai hoito voidaan toteuttaa yksinomaan täyteaineella.

Nefertiti lift ja kaulajuonteiden (platysmal bands) hoito

Kaulan ihonalaisen lihaksen liikatoiminta tekee leukapielen linjan vähemmän tarkkarajaiseksi, jolloin kaula ei erotu alakasvoista niin hyvin. Lisäksi se vetää supistuessaan alakasvojen ihoa ja kudoksia alaspäin. Tätä ilmiötä on mahdollista rauhoittaa tarkkaan kohdennetuilla botuliinipistoksilla. Hoitoa kutsutaan Nefertiti Liftiksi egyptiläisen kuningattaren mukaan (Nefertiti tarkoittaa ”kauneus on saapunut”). Samalla kannattaa usein hoitaa ainakin osin ns. platysmal bandeja eli rauhoittaa pystysuunnassa korostuvia kaulan lihasjuosteita. 

Puremalihasbotuliini (hampaiden narskuttelu, bruksismi)

Hampaiden narskuttelu tai yöllinen pureminen on yllättävän yleinen vaiva. Jos sinulla on hampaiden vaurioita tai lohkeamia tai sinulle on jo tehty suojakiskot, kyse on bruksismista. Oirekuvaan liittyy usein myös pään, kaulan ja leukanivelten särkyä. Botuliinipistoksilla puremalihaksiin vaivaan saa nopean avun. Suojakiskoja kannattaa edelleen tarpeen mukaan käyttää, mutta yksinään ne toimivat osin jopa treenivastuksena edelleen vahvistaen puremalihaksia. Esteettisesti botuliinipistokset myös kaventavat suotuisasti leukaperiä (erityisesti naisilla), kun vahvistunut lihas ohenee normaalimittoihin. Myös ohimolihakseen (Temporalis) voi tarvittaessa pistää botuliinia valikoiden, jos ohimot ovat kovin pullistuneet. Naisilla tasainen ja miehillä aavistuksen kupera ohimolihas on esteettisesti suotuisa. Itse bruksismin hoidossa pelkän puremalihaksen (Masseter) hoito on pääsääntöisesti riittävä.

Liikahikoilubotuliini (kainalo-, kämmen- ja jalkapohjabotuliini)

Kainaloiden liikahikoilu on hyvin turvallisesti hoidettavissa botuliinipistoksin. Teho on hyvä ja hoidon myötä suotuista vaikutukset sosiaaliseen elämään ja vaatehuoltoon ovat huomattavat. Myös jalkapohjien ja kämmenien liikahikoilua voidaan hoitaa botuliinipistoksin. Alueet ovat luonnollisesti pistosherkempiä, joten esim. edeltävä puudutus voi olla tarpeen. Lisäksi osaava pistostekniikka on keskeistä, koska jalkapohjien ja kämmenien pienet lihakset sijaitsevat pistoskohtien välittömässä läheisyydessä.

Migreenibotuliini

Migreeniä on perinteisesti hoidettu pistämällä Botoxia hyvin laaja-alaisesti kaulaan, niskaan ja yläkasvoihin lihaskireyksien hoitoon. Kuitenkin ajoittain esim. otsaan pistettynä migreeni saattaa jopa korostua kulmakarvojen raskauden vuoksi. Toisaalta migreenin taustalla ajatellaan olevan myös verisuonten reagointiherkkyys, jolloin hoito ei ole botuliini. Usein kulmakarvoja keventävät botuliinipistokset (Sibeliusalue ja naururypyt) helpottavat myös migreeni- ja päänsärkyoireistoa, joten migreenin hoito kannattaa aloittaa näillä pistoksilla.

Jaa:

Lisää kirjoituksia

Lähetä meille kysymys