fbpx

Korvalehden korjaus

Ulkonevat korvat (hörökorvat) ovat synnynnäinen muutos, jossa korva yleensä yläosastaan jää loittonevaksi tehden korvat häiritsevän sirottaviksi. Korvalehden rusto on jäänyt liian suureksi ja korvalehden poimut ovat jääneet muodostumatta. Korjaava toimenpide, hörökorvaleikkaus eli otoplastia, tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Siinä rustoa muotoillaan ja tuetaan ompelein uuteen muotoon korvantakaisesta avauksesta. Hörökorvaleikkaus voidaan tehdä lapsille jo nuorena ennen kouluikää tai alakouluikäisenä. Tuolloin hörökorvaleikkaus tehdään nukutuksessa.

Korvanlehden korjaus

Kirurginen toimenpide

Toipuminen 2 viikkoa

Hörökorvaleikkaus

Hörökorvaleikkauksessa korvalehtiä ja niiden muotoa korjataan ja pienennetään, jotta ne näyttävät normaaleilta. Leikkausarvet sijoitetaan korvan taakse uurteeseen. Lapsille hörökorvaleikkaus tehdään tavallisesti nukutuksessa, kun taas aikuisille leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Leikkaus on päiväkirurginen ja kotiin pääsee jo samana päivänä. 

Hörökorvaleikkauksesta toipuminen

Hörökorvaleikkauksen jälkeen kipu on yleensä vähäistä. Tavalliset särkylääkkeet riittävät kivun hoitoon. Hörökorvaleikkauksen jälkeen potilaalle laitetaan päänympärille sidos, joka on paikoillaan pari vuorokautta. Sidos poistetaan joko itse (aikuiset) tai lääkärin toimesta kontrollikäynnin yhteydessä. Siteen poistamisen jälkeen korvia on hyvä tukea tukipannalla öisin muutaman viikon ajan. Suosittelemme, että lapsi jää koulusta tai päiväkodista pois noin viikon ajaksi hörökorvaleikkauksen jälkeen. Näin varmistetaan, että toipuminen hörökorvaleikkauksesta tapahtuu turvallisesti. Aikuisille kirjoitetaan sairauslomaa potilaan tilanteen mukaan. 

Jäikö jotain kysyttävää?

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluaisit tietää lisää toimenpiteestä niin ota meihin yhteyttä. Me kerromme mielellämme lisää.

UKK

Hörökorvassa korvalehden ruston normaalit taitoskohdat jäävät muodostumatta. Tämä jättää yläosan korvalehdestä sirottavaksi. Lisäksi korvanlehden kuppiosa voi olla korkea. Hörökorvaleikkauksessa korvalehden yläosaan muodostetaan normaali Y-sakarapoimu (antehelix). Lisäksi kuppiosaa (concha) madalletaan tarpeen mukaan. 

Nuorille ja aikuisille hörökorvaleikkauksen voi tehdä paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä. Lapsille leikkaus tehdään nukutuksessa.

Hörökorvaleikkaus kannattaa tehdä nuoremmalla iällä, koska kun korvan rusto on pehmeämpää, se taipuu ja asettuu paremmin. Hörökorvaleikkaus onnistuu myös myöhemmällä aikuisiällä, mutta rusto on kovempaa ja sitä täytyy heikentää ns. saranakohdasta enemmän, jotta palautumistaipumus vähenee.

Tukisidosta pidetään ensimmäiseen suihkuun asti eli kaksi vuorokautta. Tämän jälkeen pidetään pelkkää tukipantaa ympäri vuorokauden 1 viikkoon asti ja öisin 1 kuukauteen asti. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Suurin mustelmaisuus ja turvotus poistuu parin viikon aikana.

Arvet piilotetaan rustouurteiden lähettyville, joten näkyviä arpia ei jää.

Tulos on heti nähtävissä, tosin mustelmat ja turvotus peittävät sitä alleen ensimmäiset pari viikkoa. Lopullinen tasaantuminen tapahtuu 2-3 kuukauteen.