fbpx

Kulmakarvojen ja otsan kohotus

Kulmakarvojen kohotus voi olla tarpeen esimerkiksi yläluomileikkauksen yhteydessä. Lievissä tilanteissa toimenpide voidaan tehdä samasta yläluomiavauksesta ja kulmakarva ripustaa joko ompeleella tai luuhun kiinnitettävällä implantilla. Kulmakarvakohotuksen vaikutusta voidaan tehostaa myöhemmin myös vapauttavalla botuliini-injektioilla.

Mikäli kulmakarvat ovat laskeutuneet voimakkaasti, voi olla tarpeen tehdä koko otsan kohotus (Frontal Lift). Tämä tehdään useimmiten pienistä tähystysrei’istä tai vaihtoehtoisesti avoimena otsankohotuksena, jos esim. otsaa on tarpeen madaltaa. Otsan kohotukseen liitetään tavallisesti myös yläluomileikkaus.

Kulmakarvat ja otsa

Kirurginen toimenpide

Toipuminen 2-4 viikkoa

Kulmakarvojen ja otsan kohotusleikkaus

Otsan kohotusleikkaus tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä. Toimenpiteen ansiosta silmät ovat avonaisemmat ja ilme piristyy sekä otsan uurteet vähenevät, koska korostunut tarve nostaa kulmakarvoja otsalihaksella poistuu. Otsan kohotuksesta ei jää näkyviä arpia. Otsan kohotus tehdään tavallisesti pienistä hiuspohjaan piiloon sijoitetuista pienistä viilloista tai tähystysrei’istä (Small Incision Frontal Lift).

Avoimessa otsan kohotuksessa nosto tapahtuu poistamalla tasaisesti ylimääräistä ihoa. Arpi sijoitetaan joko hiuspohjaan (normaali tai matala otsa) tai hiusrajaan (korkea otsa). Ammattitaitoisesti tehtynä toimenpiteen arvet sijoitetaan mahdollisimman huomaamattomiksi. Avoimessa otsan kohotuksessa hiusrajaa voidaan samalla siirtää alemmaksi, jolloin otsa madaltuu.

Toimenpiteen tarkka hinta annetaan lääkärin vastaanotolla tehdyn toimenpidesuunnitelman jälkeen.

Kulmakarvojen ulko-osan nosto (Temporal Lift, Fox Eye) ja alaluomen kulman napakoitus (Cat Eye)

Kirurgisesti on myös mahdollista nostaa ainoastaan kulmakarvojen ulko-osaa tai häntää, jolloin puhutaan ns. Temporal Liftistä. Toimenpide tehdään ohimolle hiuspohjaan piilotettavan viillon kautta. Irrottelun jälkeen kulmakarvan häntä ripustetaan sulamattomalla langalla. Kulmakarvan häntää on mahdollista nostaa ja muotoilla toiveen mukaan, joko kaarevammaksi tai suoremmaksi. Samassa yhteydessä on mahdollista napakoittaa myös alaluomen kulmaa, jolloin saadaan aikaiseksi ns. Cat Eye efektiä. Tämä tapahtuu lankaripustuksella ulkosilmäkulmaan tehtävän pienen viillon kautta.

Avoimessa otsan kohotuksessa nosto tapahtuu poistamalla tasaisesti ylimääräistä ihoa. Arpi sijoitetaan joko hiuspohjaan (normaali tai matala otsa) tai hiusrajaan (korkea otsa). Ammattitaitoisesti tehtynä toimenpiteen arvet sijoitetaan mahdollisimman huomaamattomiksi. Avoimessa otsan kohotuksessa hiusrajaa voidaan samalla siirtää alemmaksi, jolloin otsa madaltuu.

Toimenpiteen tarkka hinta annetaan lääkärin vastaanotolla tehdyn toimenpidesuunnitelman jälkeen.

Jäikö jotain kysyttävää?

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluaisit tietää lisää toimenpiteestä niin ota meihin yhteyttä. Me kerromme mielellämme lisää.

UKK

  • Jos otsasi on uurteinen ja laskeutunut, jonka seurauksena kulmakarvat ja yläluomet roikkuvat muodostaen poimun ja varjon näkökenttään ja silmäsi ovat väsyneen näköiset
  • Sinulla on päänsärkyä, joka johtuu kulmakarvojen jatkuvasta nostamisesta ja otsalihaksen jännittelystä
  • Silmäsi tai otsasi väsyvät esim. näyttöpäätetyöskentelyssä.
  • Luomien ja silmäripsien meikkaaminen on hankalaa ylimääräisen roikkuvan ihon vuoksi
  • Luomipoimu hautuu tai pahentaa esim. atooppista ihottumaa silmäluomissasi
  • Näkökenttäsi on rajoittunut ja esim. autolla ajaminen on vaikeutunut.

Otsan kohotusleikkaukseen ei ole suositusikää ja se voidaan ja kannattaa tehdä jo melko nuorella iällä esim. 35-45 -vuotiaana, jos otsan laskeuma on pääasiallinen syy näköesteeseen. Perinnöllisessä otsan tai kulmakarvojen laskeumassa leikkaus saattaa olla lääketieteellisesti perusteltua jo aikaisemmin.

Leikkauksen voi tehdä paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä. Maltillisen yläluomileikkauksen voi tarpeen mukaan tehdä samassa yhteydessä. Nukutus voi olla tarpeen, mikäli samassa yhteydessä tehdään useampia muita tai suurempia toimenpiteitä.

Alkuvalmistelut, leikkaus ja jälkiseuranta vievät sairaalassa yhteensä noin 5-7 tuntia. Itse toimenpide kestää 2-3 tuntia.

Perustoipumisaika on pari viikkoa, minä aikana mustelmat ja turvotukset pääosin rauhoittuvat. Ompeleet poistetaan 8-10 päivän kohdalla. Työhön paluu on mahdollista tämän jälkeen.

Arvet piilotetaan tavallisesti hiuspohjaan (mini-invasiivinen kulmakarvojen ja otsan kohotus) tai harvemmin hiusrajaan (avoin otsan kohotus ja madallus).

Päänahkaa käsitellään hellävaroen, jotta hiusten karvatupit eivät vaurioidu. Karvatupet ovat hyvin herkkiä eivätkä siedä esim. rutistamista, ompeleen verenkiertoa heikentävää vaikutusta tai verisuonipolton lämpöä. Kokenut plastiikkakirurgi osaa ottaa tämän huomioon, jolloin leikkaus ei vaikuta hiustenkasvuun.

Sairauslomaa saa, kun kyseessä on sairaudenhoito eli leikkaus tehdään lääketieteellisin perustein. Tila on sairaudenhoitoa, kun kulmakarvojen ja otsan laskeuma aiheuttaa näköesteen. Tämä arvioidaan vastaanotolla.

1.1.2023 lähtien toimenpiteistä ei enää saa Kelakorvausta, vaikka se tehtäisiin lääketieteellisin perustein eli vaikka kyseessä on sairaudenhoito. Työnantajan tai Kelan korvaama sairausloma sen sijaa kuuluu aikaisempaan tapaan, kun kyseessä on sairaudenhoito.