Kulmakarvojen kohotus ja otsan kohotus

Kulmakarvojen kohotus voi olla tarpeen esimerkiksi yläluomileikkauksen yhteydessä. Lievissä tilanteissa toimenpide voidaan tehdä samasta yläluomiavauksesta ja kulmakarva ripustaa joko ompeleella tai luuhun kiinnitettävällä implantilla. Kulmakarvakohotuksen vaikutusta voidaan tehostaa myöhemmin myös vapauttavalla botuliini-injektioilla.

Mikäli kulmakarvat ovat laskeutuneet voimakkaasti, voi olla tarpeen tehdä koko otsan kohotus (Frontal Lift). Tämä tehdään useimmiten pienistä tähystysrei’istä tai vaihtoehtoisesti avoimena otsankohotuksena, jos esim. otsaa on tarpeen madaltaa. Otsan kohotukseen liitetään tavallisesti myös yläluomileikkaus.

Kulmakarvojen ja otsan kohotusleikkaus

Otsan kohotusleikkaus tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä. Toimenpiteen ansiosta silmät ovat avonaisemmat ja ilme piristyy sekä otsan uurteet vähenevät, koska korostunut tarve nostaa kulmakarvoja otsalihaksella poistuu. Otsan kohotuksesta ei jää näkyviä arpia. Otsan kohotus tehdään tavallisesti pienistä hiuspohjaan piiloon sijoitetuista pienistä viilloista tai tähystysrei’istä (Small Incision Frontal Lift).

Avoimessa otsan kohotuksessa nosto tapahtuu poistamalla tasaisesti ylimääräistä ihoa. Arpi sijoitetaan joko hiuspohjaan (normaali tai matala otsa) tai hiusrajaan (korkea otsa). Ammattitaitoisesti tehtynä toimenpiteestä ei jää havaittavia arpia. Avoimessa otsan kohotuksessa hiusrajaa voidaan samalla siirtää alemmaksi, jolloin otsa madaltuu.

Toimenpiteen tarkka hinta annetaan lääkärin vastaanotolla tehdyn toimenpidesuunnitelman jälkeen.

Milloin kulmakarvojen tai otsan kohotusta tulee harkita?

  • Jos otsasi on uurteinen ja laskeutunut, jonka seurauksena kulmakarvat ja yläluomet roikkuvat muodostaen poimun ja varjon näkökenttään ja silmäsi ovat väsyneen näköiset
  • Sinulla on päänsärkyä, joka johtuu kulmakarvojen jatkuvasta nostamisesta ja otsalihaksen jännittelystä
  • Silmäsi tai otsasi väsyvät esim. näyttöpäätetyöskentelyssä.
  • Luomien ja silmäripsien meikkaaminen on hankalaa ylimääräisen roikkuvan ihon vuoksi
  • Luomipoimu hautuu tai pahentaa esim. atooppista ihottumaa silmäluomissasi
  • Näkökenttäsi on rajoittunut ja esim. autolla ajaminen on vaikeutunut.

Missä iässä kulmakarvojen tai otsan kohotus kannattaa tehdä?

Otsan kohotusleikkaukseen ei ole suositusikää ja se voidaan ja kannattaa tehdä jo melko nuorella iällä esim. 35-45 -vuotiaana, jos otsan laskeuma on pääasiallinen syy näköesteeseen.  Perinnöllisessä otsan tai kulmakarvojen laskeumassa leikkaus saattaa olla lääketieteellisesti perusteltua.

Kulmakarvojen ja otsan kohotuksesta toipuminen

Otsan kohotusleikkauksesta toipuminen on varsin sujuvaa, usein jopa nopeampaa kuin tavallisesta yläluomileikkauksesta. Turvotusta esiintyy tavallisesti 1-2 viikkoa. Sairaus-/toipumisloman tarve on pari viikkoa.

Leikkauksen jälkeen pidetään kevyttä otsasidosta 1-2 vuorokautta. Ponnistelua ja alaspäin kurottamista tulee välttää muutama päivä, jotta turvotus ei korostu.

Välikontrolli ja ompeleiden poisto on reilun viikon kohdalla. Lopullisen tuloksen näkee kontrollissa 2-3 kuukauden kohdalla.

Ota yhteyttä

Kaipaatko lisätietoa? Ota rohkeasti yhteyttä – vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi.