fbpx

Pientoimenpiteet​

Pientoimenpiteet tehdään tavallisesti pelkässä paikallispuudutuksessa. Vastaanottokäynnillä voidaan sopia myös edeltävästä rauhoittavasta lääkityksestä. Pientoimenpidesuunnitelma on myös mahdollista tehdä kuva-/etäkonsultaation perusteella. Muista tauottaa mahdolliset omegalähteet ennen toimenpidettä, koska ne lisäävät mustelma- ja verenvuotoriskiä. Sairaudenhoitoon määrättyjen verenkiertolääkkeiden tauotuksesta tulee sopia lääkärin kanssa.

Luomet ja arvet

Kirurginen toimenpide

Toipuminen 1-2 viikkoa

Luomien ja ihomuutosten poistot​

Tavalliseen luomenpoistoon (1-3 kpl 5-10 mm luomea) toimenpideajan voi varata suoraan. Poistotekniikka on riippuvainen poistettavan luomen tyypistä, sen sijainnista ja näytteenottotarpeesta. Mikäli luomi on epäilyttävä solumuutosten suhteen, tulee se lähettää patologin tutkittavaksi.

Luomien itsearvioinnissa on avuksi VARO-sääntö. Jos luomen Väri muuttuu, erityisesti tummuu, sitä on syytä tulla näyttämään. Samoin jos luomi kasvaa voimakkaasti eli Alue kasvaa, tilannetta on samoin syytä arvioida. Jos luomen Raja muuttuu epätarkaksi tai poimuilevaksi, tulee luomea näyttää lääkärille. Mikäli luomi aiheuttaa uusia Oireita tai Ongelmia (kuten kutinaa, kipua tai pinta rikkoutuu ja rupeutuu), tulee luomen poistoa näytteeksi harkita.

Ihomuutokset on mahdollista häivyttää radiofrekvenssienergialla (RF) ihon pinnallisessa tasossa, jolloin käytännössä saavutetaan arveton paraneminen ja huomaamaton jälki. Joissakin tapauksissa, kuten syvemmälle ulottuvissa ihomuutoksissa tai näytteenottotarpeen ilmetessä, tehdään poisto koko ihon paksuudelta, jolloin syntyvä arpi piilotetaan mahdollisimman huomaamattomaksi plastiikkakirurgisin tekniikoin.

Arpikorjaukset​

Arpikorjauksen suunnittelu tapahtuu vastaanottokäynnillä. Pienemmät kirurgiset arpikorjaukset voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Vaativat ja laajat arpikorjaukset voivat vaatia nukutuksen.

Jäikö jotain kysyttävää?

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluaisit tietää lisää toimenpiteestä niin ota meihin yhteyttä. Me kerromme mielellämme lisää.

UKK

Veitsitekniikalla luomenpoistosta jää aina arpi. Plastiikkakirurgisin tekniikoin arvesta on kuitenkin mahdollista saada mahdollisimman huomaamaton. Tämä tarkoittaa sijoittamista ihopoimuihin oikeansuuntaisesti ja ihon sulkua ilman kiristystä useammassa kerroksessa. Käytännössä ohuet ihon pintaompeleet ovat vain ihon reunojen tarkkaa vastakkain asettamista varten. Ne voidaankin poistaa viimeistään 1 viikon kohdalla, koska syvemmällä olevat ompeleet huolehtivat haavan kiinni pysymisestä. Radiofrekvenssitekniikalla hiomalla on mahdollista poistaa luomia hyvin huomaamattomasti. Tämä on mahdollista tietynlaisissa hyvänlaatuisissa luomissa. Plastiikkakirurgi osaa arvioida tekniikan soveltuvuuden.

Luomesta ei tarvitse ottaa koepalaa, mikäli luomi on tyypiltään hyvänlaatuinen ja on ollut muuttumaton pitkään (vuosia). Plastiikkakirurgi arvioi tämän. Patologin tutkimus voidaan tarvittaessa pyytää koko luomesta (pienet luomet) tai vain epäilyttävästä kohdasta (suuret luomet), jolloin lisäpoisto voidaan tehdä mahdollisimman säästävästi ja arvettomalla tekniikalla.

Paikallispuudutusainemäärä rajoittaa poistettavien luomien lukumäärää. Tavallisesti veitsitekniikalla voidaan poistaa maksimissaan 3-6 luomea riippuen koosta ja vastaavasti radiofrekvenssitekniikalla maksimissaan noin 10 luomea.

Luomen muutos tai oireilu on aihe olla yhteydessä tarkistusta varten. VARO on hyvä muistisääntö ja apu luomen itsearvioinnissa. Luomea on syytä tulla näyttämään, kun luomen Värissä, Alueessa (koossa), Rajassa (epätarkkarajaisuus) tapahtuu muutoksia tai luomi Oireilee.

Luomen muutos tai oireilu on aihe olla yhteydessä tarkistusta varten. VARO on hyvä muistisääntö ja apu luomen itsearvioinnissa. Luomea on syytä tulla näyttämään, kun luomen Värissä, Alueessa (koossa), Rajassa (epätarkkarajaisuus) tapahtuu muutoksia tai luomi Oireilee.

Iho ei pysy samanlaisena tai samannäköisenä, vaan iholla tapahtuu monenlaisia muutoksia elämän aikana. Esimerkiksi luomien tai muiden ihomuutosten lisääntyminen on täysin normaalia eikä automaattisesti viittaa ihosyöpään.