Rintojen pienennysleikkaus

Kookkaat ja raskaat rinnat voivat aiheuttaa moninaisia fyysisiä oireita, kuten niska-, hartiaseutu- ja päänsärkyä. Ryhtivirheet voivat korostua ja rintaliivien olkaimet painaa kivuliaasti. Myös psykososiaaliset haitat voivat olla huomattavat.

Rintojen pienennysleikkauksessa poistetaan rintarauhaskudosta, ihonalaiskudosta ja ihoa. Laskeutuneet nännit kohotetaan ja reilussa pienennyksessä koko rinnan kanta kohoaa selvästi, koska laskeutunutta rintarauhaskudosta poistetaan pääosin alaosista. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Leikkaustekniikka valitaan rinnan muodon ja koon mukaan, mutta aina pyritään mahdollisimman lyhyeen ja piilotettuun arpeen. Arpi tulee joka tapauksessa aina nännipihan ympärille ja suoraan alaspäin. Mahdollisen rinnanaluspoimun arven pituus on riippuvainen pienennyksen määrästä ja ihon supistumisominaisuudesta.

Toimenpiteen tarkka hinta annetaan lääkärin vastaanotolla tehdyn toimenpidesuunnitelman jälkeen. 

Kenelle rintojen pienennysleikkaus sopii?

Vartaloon nähden liian suuret rinnat ovat monelle naiselle huomattava rasite ja ne aiheuttavat lukuisia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Kokonaisuutena elämänlaatu heikkenee merkittävästi. Tyypillisiä vaivoja ovat pään, niskan, yläselän ja hartioiden särky sekä kasaan painuva ryhti. Rintojen koko voi olla esteenä liikunnan harrastamiselle, rinnanaluspoimut voivat hautua aiheuttaen iho-ongelmia ja rintaliivin olkaimet painavat usein kivuliaat urat hartioihin. Rintojen koon vuoksi voi olla vaikeaa tai mahdotonta löytää sopivia rintaliivejä tai vaatteita. Pitkällinen usein vuosikausia jatkunut krooninen särkyoireisto ja haitta vaikuttavat myös psyykkisesti ja muodostavat sosiaalisia esteteitä. Kokonaisuutena elämänlaadun heikentyminen on huomattavaa ja rintojen pienennysleikkauksella tilanne voidaan korjata. Leikkauksen on todettu parantavan tilannetta merkittävästi ja sen kokonaiselämänlaatua parantava vaikutus on verrattavissa tekonivelleikkaukseen. Rintojen pienennysleikkaus on yksi plastiikkakirurgian (ja kirurgian alan) vaikuttavimmista leikkauksista. Meillä korkeatasoinen osaaminen, pitkä kokemus sekä erityisasiantuntijuus takaavat kohdallasi oikean arvion  pienennysleikkauksen vaikuttavuudesta. Rintojen pienennysleikkaus katsotaan sairaudenhoidoksi, kun rintojen koko on suhteessa vartaloon suuri ja haittaavia oireita on huomattavasti.

Leikkaus tuo helpotuksen liian suurten rintojen aiheuttamiin moninaisiin fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Kokonaisuutena elämänlaatu paranee merkittävästi. Samalla rinnoista tulee vartaloon nähden sopusuhtaiset, mikä helpottaa liikkumista ja sopivien vaatteiden löytämistä. Rintojen pienennysleikkaus tekee rinnoista pienemmät ja kiinteämmät. Myös nänninpihoja pienennetään. Oikein valitulla ja toteutetulla tekniikalla rinnan kanta nousee ja toimenpiteen tulos on mahdollisimman pysyvä. Kuitenkin painovoima, ikääntyminen sekä painon lasku tai nousu voivat ajan kuluessa muuttaa rintojen muotoa.

Rintojen pienennysleikkauksen suunnittelu

Arvio- ja suunnittelukäynti on ensiarvoisen tärkeä rintojen pienennysleikkauksen hyvän lopputuloksen kannalta. Tilanne arvioidaan ja käydään läpi perusteellisesti potilaan kanssa. Leikkaus suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti potilaan odotukset ja toivomukset huomioiden.

Leikkaustekniikoita on useita ja sopiva menetelmä valitaan yksilöllisesti. Oikein valitulla leikkauksen tekniikalla rinta pienenee ja kohoaa riittävästi (laskeutuminen ennen leikkausta usein huomattavaa), kapenee (rinnat usein leveät), pyöristyy (rinnat usein litistyneet ja tyhjentyneet yläosistaan), säilyttää muotonsa mahdollisimman hyvin (ns. vertikaalinen tekniikka) sekä mahdollistaa imettämisen (maitotiehyiden ja rintarauhaskudoksen säilyttäminen nännikielekkeessä). Rintojen pienennysleikkauksessa poistetaan painavaa ylimääräistä rintarauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Alkuun leikkauksen jälkeen rintojen muoto on korostunut yläosistaan. Lopullinen tulos tulee esiin muutaman kuukauden kuluessa rintojen pienennysleikkauksesta. Leikkausta edeltävä rintojen kuvantamistarve (mammografia ja ultraääni) riippuu potilaan iästä ja mahdollisista aikaisemmista rintalöydöksistä.

Leikkaus

Rintojen pienennysleikkaus tehdään lähes poikkeuksetta nukutuksessa ja anestesialääkärin valvonnassa. Leikkausta ennen on oltava syömättä ja juomatta kuusi tuntia. Leikkaus kestää yleensä 2-3 tuntia. Leikkauksessa pyritään aina symmetriaan ja mahdollisesti erikokoiset tai -tasoiset rinnat huomioidaan. Leikkauksen päätteeksi rinnat tuetaan sidoksella tai teipillä. Tukiliivit vaihdetaan sidosten tilalle kotiutusvaiheessa.

Toimenpiteen jälkeen

Rintojen pienennysleikkaus voidaan useimmiten tehdä päiväkirurgisena eli kotiutumaan pääsee jo leikkauspäivänä. Kotiutuessa saattaa olo tuntua vielä heikolta. Tämän vuoksi potilaalla tulee aina olla saattaja, joka on myös seurana ensimmäisen yön ajan. Tarvittaessa voidaan sopia myös yöpymisestä sairaalassa, mutta tuolloinkin potilaalla tulee kotiutuessa olla saattaja. Autolla ajamista ei suositella heti toimenpiteen jälkeen. Rinnoissa saattaa alkuun tuntua turvotusta ja kiristystä muutama päivän – parin viikon ajan. Kudokset asettuvat vähitellen ja rinnat alkavat tuntua tämän myötä luonnollisilta.

Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen tukiliivejä tulee käyttää yötä päivää ensimmäisen kuukauden ajan ja sen jälkeen toisen kuukauden ajan ainakin päiväsaikaan. Ensimmäisen viikon aikana tulisi välttää nostelua, rintalihasten voimakasta käyttöä sekä käsien ääriliikeitä. Käsiä ja hartioita voi liikutella normaalisti ensimmäisen viikon jälkeen kivun sallimissa rajoissa. Raskaita ponnisteluja ja hyppelyä tulisi välttää ensimmäisen kuukauden ajan.

Liikunnan voi aloittaa asteittain noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Palattaessa vaiheittain liikuntaan (2. kuukausi) on syytä käyttää tukiliivejä yhdessä napakan urheilutopin kanssa. Kaarituellisia liivejä saa käyttää aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua rintojen pienennysleikkauksesta.

Ompeleet poistetaan 7-10 pv kuluttua leikkauksesta. Mikäli haavan sulkemiseen on käytetty sulavia ompeleita, ei niitä tarvitse poistaa. Ihonalaiset verenpurkaumat ovat tavallisia pienennysleikkauksen jälkeen. Rinnan kohentunut malli on usein nähtävissä jo heti leikkauksen jälkeen, mutta lopullinen muoto tulee esiin 2–3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Haavojen tukiteippausta ruskealla Microporeteipillä tulee jatkaa 2-3 kuukautta rintojen pienennysleikkaus jälkeen. Näin arvista tulee mahdollisimman ohuet ja ne kypsyvät (madaltuvat ja vaalenevat) hyvin. Arvet tulee suojata auringolta, kunnes ne ovat vaalentuneet (tavallisesti noin vuoden ajan).

Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on yleensä 1-2 kuukauden kuluttua rintojen pienennysleikkauksesta. Sairausloman pituus vaihtelee työnkuvasta riippuen 2-5 viikon välillä.

Kaipaatko lisätietoa hoidoistamme ja niiden hinnoittelusta? Ota rohkeasti yhteyttä – vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi.

Ota yhteyttä