fbpx

Silmäluomi­leikkaukset

Silmäluomileikkaus on yleinen plastiikkakirurginen leikkaus ja vaikuttaa virkistävästi koko kasvojen ilmeeseen, koska silmät heijastavat koko kasvojen yleisilmettä. Raskaat tai roikkuvat yläluomet tekevät ilmeen väsyneeksi. Saman vaikutelman antavat myös alaluomien ihoylimäärä tai rasvapullistumat, ns. silmäpussit. Paikallispuudutuksessa tehtävä silmäluomileikkaus on yksi vaikuttavimmista plastiikkakirurgisista leikkauksista. Mieli piristyy, kun peilistä katsoo virkistynyt minä. Otsan kurtistelu ja päänsärky hellittävät, kun silmäluomien aiheuttama näköeste poistuu.

Silmäluomet

Kirurginen toimenpide

Toipuminen 1-2 viikkoa

Yläluomileikkaus 1690 €

Onko silmiesi ilme väsähtänyt, roikkuvatko yläluomesi? Nyt yläluomileikkaus 1690 €!

Hintaan kuuluu kontrollikäynti. Toimenpidettä edeltävä vastaanottokäynti (120 € -kelakorvaus 30 €) laskutetaan erikseen. Toimenpiteen hintaan lisätään ALV 24%, jos se katsotaan esteettiseksi. Tämän arvion tekee leikkaava plastiikkakirurgi. Voit varata leikkausarvioajan puhelimitse p. 020 792 0200 aukioloaikoinamme. Muina aikoina suosittelemme vaihtoehtoisesti yhteydenottoa sähköpostitse: info@plastiikkakirurgiaw.fi

Yläluomileikkaus​​

Yläluomien ihoylimäärä on tavallinen ikääntymisen aiheuttama muutos. Poimuuntuva iho ja pullistuva rasva tekevät ilmeestä väsyneen ja tämä korjattavissa plastiikkakirurgin tekemässä toimenpiteessä. Pahimmillaan ylimääräinen iho tulee näkökentän eteen, jolloin kyseessä on toiminnallinen haitta.

Paikallispuudutuksessa radiofrekvenssiveitsellä (RF) tehtävässä toimenpiteessä poistetaan ihoylimäärä, tarpeen mukaan rasvaa ja silmäuurre muotoillaan uudelleen. Mikäli taustalla on merkittävissä määrin kulmakarvojen laskeuma, se on syytä hoitaa samassa yhteydessä.

Ennen leikkausta

Ennen yläluomileikkausta arvioidaan leikkaustavan ja –tekniikan sopivuus. Mikäli yläluomien ihon ylimäärän muodostumisen taustalla on myös kulmakarvojen tai otsan laskeutuminen, voi olla tarpeen suorittaa myös kulmakarvojen tai otsan kohotus.

Verenvuotoa aiheuttavat lääkkeet tulee tauottaa viikko ennen yläluomileikkausta. Mikäli lääke on kuitenkin määrätty jo sairastetun esim. sydän- tai aivoinfarktin hoitoon, tulee tauotus ja sen aiheuttamat riskit miettiä yksilöllisesti. Verenpaine- ja sokeritaudin hoidon tulee olla tasapainossa. Omega-3 ja muut verenvuodolle altistavat luontaistuotteet tulee tauottaa 2 viikkoa ennen yläluomileikkausta. Tauotetut lääkkeet ja muut tuotteet voidaan aloittaa uudelleen 1-2 viikkoa leikkauksesta.

Tupakointi (ja nikotiinituotteet) suositellaan tauotettavaksi 4 viikkoa ennen ja taukoa jatkettavaksi 4 viikkoa jälkeen leikkauksen, koska nikotiinituotteet heikentävät haavojen ja kudosten paranemista sekä pahentavat imutieturvotusta.

Toimenpide

Yläluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja siinä poistetaan yläluomien ihoylimäärä. Samalla käsitellään pullottavaa rasvaa joko supistamalla sitä poltolla tai harvemmin poistamalla sitä maltillisesti. Samalla korjataan kulmakarvojen laskeuma, jos se on olennaisena syynä ihon poimuuntumiseen. Silmäluomien leikkaushaavat suljetaan poistettavalla ihonsisäisillä ompeleilla, jotka kiinnitetään päistään teipeillä.

Komplikaatiot

Mahdolliset yläluomileikkauksen komplikaatiot ovat runsaampi mustelmaisuus ja turvotus, jäänyt ylimäärä iho sekä haavatulehdus. Liian runsas ihon poistaminen voi vaikeuttaa silmän sulkemista. Tämän vuoksi yläluomileikkauksessa täytyy noudattaa varovaisuutta ja mahdollisesti jäänyt pieni ihoylimäärä on helppo poistaa toisessa huomattavasti pienemmässä toimenpiteessä tarvittaessa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Ihotunto voi alkuun olla alentunut yläluomen iholla tai ripsirajassa. Tavallisesti tämä korjaantuu 3-12 kuukauden kuluessa. Silmien kuivumisoiretaipumus voi korostua yläluomileikkauksen toipumisvaiheessa. Hoitona tähän voi käyttää kosteuttavia silmätippoja. Ripsirajan yläpuolella saattaa olla ajoittain hyvin lievä imunesteturvotus 1-2 kuukauden ajan.

Arpireaktio on yksilöllistä ja arpien vaalentuminen voi viedä muutaman kuukauden. Tarvittaessa arven pehmentämiseen voi käyttää silikoniarpigeeliä (aloitus 2-3 viikkoa leikkauksesta). Lähes poikkeuksetta yläluomileikkauksen jälkeen silmäluomien haavat paranevat kuitenkin hyvin nopeasti muutamassa viikossa ja arvet häipyvät huomaamattomiksi silmäluomiuurteeseen.

Leikkauksen jälkeen

Kotiutumaan pääsee tunnin seurannan jälkeen. Välittömästi yläluomileikkauksen jälkeen aloitetaan kylmä-viileähoito, joka vähentää mustelmaisuutta ja turvotusta. Hoitoa tulee toteuttaa ensimmäisenä päivänä mahdollisimman paljon ja jatkaa kahden-kolmen päivän ajan 10-20 min jokaisena valveillaolotuntina. Tämän jälkeen riittää harvennettu hoito tarpeen mukaan.

Ensimmäisen kolmen päivän ajan on ehdoton ponnistelu- ja kumartelukielto (esim. kengät jalkaan sohvalla istuen). Nukkuessa on samoin hyvää pitää päätä hivenen koholla (pari tyynyä). On tavallista, että haavoista tihkuu veristä kudosnestettä parina ensimmäisenä päivänä. Haavoja saa varovasti huuhdella/suihkutella haalealla vedellä 2 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Teipit tulee kuivata kevyesti pyyhkeellä painelemalla.

Silmän antibioottisuojatipat tai -voide tulevat käyttöön muutaman päivän ajaksi. Tavalliset särkylääkkeet riittävät kivun hoitoon. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua ja asetettavat uudet kapeat teipit voi poistaa 1.5 viikon kohdalla leikkauksesta.

Mustelmaisuutta kestää 1-2 viikkoa. Yläluomia saa alkaa meikata varovasti 1.5-2 viikkoa toimenpiteestä. Saunaan tai uimaan saa mennä 2 viikon kuluttua. Jälkitarkastus on 2-4 kuukauden kuluttua.

Riippuluomi​

Riippuluomi (ptoosi) tarkoittaa yläluomen reunan laskeutumista, mikä johtuu tavallisesti yläluomen kohottajalihaksen kiinnityskalvon irtoamisesta tai venyttymisestä. Tila luo myös väsyneen tai torkkuvan vaikutelman ja pahimmillaan silmäluomen reuna peittää mustuaisen ja näkökentän. Tila voidaan korjata paikallispuudutuksessa tehtävässä leikkauksessa, jossa kalvo kiinnitetään takaisin paikoilleen oikeaan kohtaan. Samalla voidaan tehdä myös yläluomien ylimääräisen ihon poisto.

Alaluomileikkaus​

Alaluomien ihoylimäärä ja pullistuva rasva, ns. silmäpussit luovat myös väsyneen vaikutelman. Ihoa ja rasvaa voidaan poistaa ja muotoilla paikallispuudutuksessa samaan tapaan kuin yläluomileikkauksessa, mutta huomioonotettavia asioita on useampia. Tärkein näistä on silmäluomen mahdollinen löysyys, joka tulee korjata samalla, jotta silmäluomi ei vetäydy tai käänny alas- tai ulospäin.

Silmäluomen kääntymä​

Alaluomen vetäytyminen alaspäin tai kääntyminen ulos- tai sisäänpäin aiheuttaa lievimmillään surullisen ilmeen ja pahimmillaan toiminnallisen haitan, johon liittyy ärsytysoireita, kyynelehtimistä ja kuivumistaipumusta, koska silmäluomi ja sen mukana kosteuttavat kyyneleet eivät pysy asianmukaisesti silmän pinnalla. Taustalla on tavallisesti silmäluomen ja sen ripustinsiteen löysyys. Joskus taustalla on myös alaluomen kääntäjälihaksen (kääntää hivenen alaluomea alaspäin katsottaessa) kalvon venyttyminen tai irtoaminen. Molemmat ongelmat voidaan korjata paikallispuudutuksessa tehtävässä toimenpiteessä.

Luomirakkula​

Luomirakkula on silmäluomen rauhaskäytävän tukkeumasta aiheutuva eritekertymä silmäluomessa. Vähimmillään rakkula voidaan vain avata ja tyhjentää. Mikäli vaivaa uusiutuu, tulee harkita koko rakkulasäkin poistamista vaivan parantamiseksi

Silmäluomien ihomuutokset

Silmäluomien uusia ihomuutoksia ei tule itse seurata tarpeettoman pitkään, koska kyseessä voi olla esim. ihon tyvisolusyöpä, joka vaatii kirurgisen poiston tervekudosmarginaalin kanssa. Silmäluomien alueella riittävän varhain toteutettu oikea hoito mahdollistaa pienemmän ja kudoksia säästävämmän toimenpiteen. 

Jäikö jotain kysyttävää?

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluaisit tietää lisää toimenpiteestä niin ota meihin yhteyttä. Me kerromme mielellämme lisää.

UKK

Silmäluomileikkaukset tehdään pääsääntöisesti paikallispuudutuksessa ja rauhoittavassa lääkityksessä.

Alkuvalmistelut, leikkaus ja jälkiseuranta vievät sairaalassa yhteensä noin 3-4 tuntia. Itse toimenpide kestää 0.5-1.5 tuntia.

Perustoipumisaika on yksi viikko, minä aikana mustelmat ja turvotukset pääosin rauhoittuvat ja missä kohtaa ompeleet poistetaan. Toisen viikon aikana toipuminen jatkuu ja työhön paluu on mahdollista tänä aikana tai sen jälkeen.

Leikkauksesta jää arpi, joka piilotetaan ihopoimuun/-uurteeseen (yläluomileikkaus) tai ripsirajaan (alaluomileikkaus). Silmäluomien alueella arvet vaalenevat hyvin ajan myötä ja muuttuvat käytännössä huomaamattomiksi.

Sairauslomaa saa, kun kyseessä on sairaudenhoito eli leikkaus tehdään lääketieteellisin perustein. Tila on esim. sairaudenhoitoa, kun yläluomen ihoylimäärä tai luomen reuna tulee näkökentän eteen, alaluomi on kääntynyt/roikkuu aiheuttaen kuivumis-/vetistysvaivaa tai kyseessä on vaivaa aiheuttavan silmäluomen ihomuutoksen poisto. Tämä arvioidaan vastaanotolla.

1.1.2023 lähtien toimenpiteistä ei enää saa Kelakorvausta, vaikka se tehtäisiin lääketieteellisin perustein eli vaikka kyseessä on sairaudenhoito. Työnantajan tai Kelan korvaama sairausloma sen sijaa kuuluu aikaisempaan tapaan, kun kyseessä on sairaudenhoito.