fbpx

Sama implantti kuin kaverille?

Rintojen suurennusleikkauksen suunnittelukäyntiin kannattaa valmistautua katsomalla erilaisia lopputuloksia sekä pohtimalla mitä toivoo ja mitä taas ei halua. Alla käydään läpi suunnittelukäynnillä pohdittavia asioita.

Toivekuva lopputuloksesta mukaan

Omat mukana tuodut esimerkkikuvat ovat oiva apu toivotun lopputuloksen suunnittelussa ja siitä keskusteltaessa. Itse implanttikoon ja -mallin valintaan ne eivät kuitenkaan useimmiten anna riittävää tietoa, koska potilaiden rintakehän mittoja ei useimmiten ole saatavilla vertailuun. Lisäksi kuvakulmat ja asento vaikuttavat hyvin paljon siihen, miltä rinnan muoto ja koko näyttävät kuvissa. Ennen-jälkeen kuvat tulee ottaa vakioidusti samalla tavalla ja samasta suunnasta. On tavallista, että esimerkkikuvat ovat bikini-, rintaliivi- tai urheilutoppiakuvia, jolloin näiden tuoma tuki luonnollisesti vaikuttaa rintojen muotoon ja sijaintiin tavalla, mikä usein ei ole mahdollista implantilla. Kuvat antavat kuitenkin hyvän vinkin toiveesta ja tämä auttaa hyvin alkuun implanttileikkauksen suunnittelussa.

Tarkka kirurginen suunnitelma

Esteettinen rintojen suurennusleikkaus edellyttää luonnollisesti hyvää kirurgista leikkauskokemusta ja -osaamista sekä esteettistä silmää. Onnistuneen leikkaustuloksen takana on kuitenkin vuosien aikana kerätyn kirurgisen kokemuksen lisäksi hyvin tarkka leikkaussuunnitelma ja implanttivalinta, joka perustuu potilaan toiveeseen sekä yksilöllisiin mittoihin. Potilaan omat mitat määrittävät nimenomaan sen, mikä on implantin minimi- ja maksimikoko, malli, leveys, korkeus ja projektio. Lisäksi implanttitaskun sijainti vaikuttaa myös siihen, miltä lopputulos näyttää tai miten rintarauhas- tai ympäröivä kudos reagoi tai asettuu suhteessa implanttiin. Nämä asiat leikkaavan kirurgin tulee ymmärtää suunnitelmaa tehdessä ja selittää tarpeen mukaan potilaalle. Hyvän esteettisen rintojen suurennusleikkauksen suunnitelmaan vierähtää helposti 1 tunti.

Rinnan leveys

Rintakehän ympärysmitta, joka määrittää samalla rintakehän leveyttä ja rinnan kannan leveyttä on tärkein mitta suunniteltaessa esteettistä rintojen suurennusleikkausta. Kapeampaan rintakehään riittää pienempi ja samalla kapeampi implantti, leveämpään rintakehän tarvitaan suurempi ja samalla leveämpi implantti. Jos olet 160 cm ja rintakehän ympärysmittasi on 70 cm, tavallinen keskimääräinen implanttikoko on n. 3 dl. Jos olet 175 cm ja rintakehän ympärysmittasi on 90 cm, tarvittava implanttikoko on n. 6 d, jotta päästää suhteellisesti samaan lopputulokseen.

Rintojen väli (dekoltee)

Kapea dekoltee (rintojen väli) mahdollistaa useimmiten leveämmän ja samalla suuremman implantin. Implanttitaskua ei saa laajentaa juurikaan luonnollista dekolteeta kapeammaksi, koska muuten vaarana on implanttitaskujen yhdistyminen (symmastia), kun rintalastan päällä oleva kudos irtoaa.

Oma pehmytkudosmäärä ja -laatu

Jos omaa rintarauhaskudosta on enemmän, myös rintojen suurennusleikkauksella on mahdollista saada aikaiseksi suurempi rinta. Lopullinen rinnan koko on oma rintarauhaskudoksen tilavuus laskettuna yhteen implantin tilavuuden kanssa. Jos kudos kuitenkin on hyvin tiukkaa, kovin suuren implantin valinta ei mahdollista, koska kudos ei anna periksi. Jos kudos kuitenkin on kovin periksi antavaa (esimerkiksi tyhjentynyt rinta imetyksen jälkeen), tulee nimenomaan valita suurempi implantti, jotta rinta täyteläistyy ja rinnan kuori täyttyy implantilla riittävästi.

Nännien sijainti

Implantti pyrkii työntämään omaa rintarauhaskudosta (ja samalla nänniä) tiettyyn suuntaan riippuen sen sijoittamisesta tai asettumisesta toipumisen aikana. Nänniä voi nostaa sijoittamalla implantin alemmaksi tai valitsemalla anatomisen implantin. Jos implantin sijoittaa liian ylös, nänni kääntyy alaspäin. Keskellä sijaitsevat implantit taas työntävät nännejä sivuille. Nämä asiat tulee ottaa huomioon implantin asemointia suunniteltaessa.

Kohotus?

Jos nännit tai rintarauhaskudos on huomattavan laskeutuneet, tulee rintojen suurennusleikkauksen yhteydessä harkita samalla nännien ja/tai itse rintojen kohotusta. Joissakin tapauksissa se on välttämätöntä.

Taskun valinta

Käytännössä implanttitaskuvalinta tehdään nykyään subfaskiaalisen (rintalihaksen päällä) ja osittain rintalihaksen alla (Dual Plane, yläosa lihaksen alla) taskun välillä. Valintaan vaikuttaa oman pehmytkudoksen paksuus, sen taipumus periksiantoon, liikunnallinen aktiviteetti ja oma toive. Kun implantti sijoitetaan lihaksen alle, sen korkeussijainti määräytyy lihaksen sijainnin mukaan ja toisaalta taskun koko on hivenen rajallisempi. Implantin yläosan päälle aavistuksen vetäytyvä lihas tuo rinnan yläosaan tilavuutta ja pyöreyttä.

Rintalihaksen päällä implantin reuna saattaa tulla näkyviin ohuemman kudoksen alta. Tätä on mahdollista häivyttää rasvansiirrolla ja samalla myös lisätä tilavuutta. Rintalihaksen päällä oleva subfaskiaalinen tasku on yleisimmin käytetty implantin sijoitustapa nykypäivänä.  

Tuloksen mallintaminen tietokoneella (Canfield H2 Vectra)

Rintojen suurennusleikkauksen lopputulosta on mahdollista mallintaa tietokoneella. Potilaasta otetaan 3D kuvat ja erilaisia vaihtoehtoja on mahdollista tarkastella vierekkäin nimenomaan potilaan omilla kuvilla. Etuna mallintamisessa on mahdollisuus kokeilla sujuvasti useita eri implanttikokoja, -malleja ja merkkejä. Valitettavasti mallinnus ei aina näytä todellista muutosta tai lopputulosta. Implantin sijoituskohdan vaikutuksia lopputulokseen (nännin sijainti, rinnan kohoaminen) sen sijaan pystyy näyttämään varsin hyvin. Tietokoneella mallinuksessakin kirurgin kokemus auttaa tulkinnassa. Potilaan tapaukseen parhaiten sopivat kirurgin omat esimerkkikuvat ohjaavat useimmiten paremmin lopullista valintaa.

Yhteenveto

Ota mukaan muutama kuva toivotusta lopputuloksesta. Kokenut ja osaava kirurgi osaa näyttää juuri sinun tapaukseesi sopivilla 1-3 esimerkillä millainen lopputulos on kohdallasi odotettavissa. Useimmiten yksi esimerkki itse lopputuloksesta riittää, pari muuta esimerkkiä toimivat apuna käytäessä läpi sitä, mikä mahdollisesti ei ole mahdollista tai selvennettäessä asioita, jotka tulee ottaa huomioon.

Jos olet 160 cm pitkä ja rintakehän ympärysmittasi on 70 cm, et hyödy esimerkistä, jossa vastaavat mitat ovat 175 ja 90 cm, koska itse implanttikoko on noin kaksi kertaa suurempi (esimerkiksi 160 cm pitkällä 3 dl implantti ja 175 cm pitkällä 6 dl implantti), jotta saavutetaan sama tulos suhteessa vartalon mittoihin.   

Jos haluat saman implantin ja saman tuloksen kuin kaverillasi, sen saavuttaaksesi kaikki yllä läpikäydyt mitat ja ominaisuudet tulevat olla täysin samat kuin kaverillasi. Todennäköisesti näin ei kuitenkaan ole, joten oikea ratkaisu on valita nimenomaan sinulle oikean kokoinen ja mallinen implantti, jolla on mahdollista saavuttaa mahdollisimman samankaltainen tulos.

Jaa:

Lisää kirjoituksia

Lähetä meille kysymys